Kuntien omistamassa aikuiskoulutusta järjestävässä osakeyhtiössä Adultassa paljastunut skandaali kertoo kuntien päättävien elinten ulottumattomiin ulkoistetun julkisen toiminnan hämärän puolen. Pieni piiri päättää suurista asioista omistajien puolesta ja vastuuta ei kanna kukaan. Keski-Uusimaa-lehden pääkirjoituksen kirjoittaja oli aivan oikeassa arvioidessaan, että Adultan hallituksen jäseniä ja toimivaa johtoa kiinnostaa syntyneessä tilanteessa enemmän vastuusta vapautuminen kuin se miten koulutustoiminnalle jatkossa käy.
Kyse on kuntiin ajetun toimintatavan ongelmista sekä päätöksenteon kapenemisesta ja valvonnan suurista puutteista. Missään tapauksessa kunnallisen toiminnan osakeyhtiöittäminen, ulkoistaminen ja yksityistäminen eivät ole lisänneet läpinäkyvyyttä, vaan hämärtänyt ja osin jopa vienyt julkisesta taloudesta päättämisen pimentoon. Voi melkoisella varmuudella ennustaa, että Kiljavan sairaalan vaikeuksien takaa paljastuu ennemmin tai myöhemmin samat päätöksenteon hämäräperäisyyteen liittyvät epäterveet piirteet.
Ei tarvitse olla vähääkään yliennakkoluuloinen kysyessään kunnallisen päätöksenteon ja toimintatavan perään yleisemminkin. Onhan sekä Adultan, että Kiljavan sairaalan hallinnossa samoja henkilöitä kuin kuntienkin johtotehtävissä. Joka tapauksessa samat suuret puolueet ovat näissä yhtiöissä vallankäytön keskiössä kuin kunnissakin. Ainakin Järvenpäässä valta on keskittynyt kaupunginhallituksessa, KUUMAssa, mainituissa osakeyhtiöissä ja muissa yhteisöissä hyvin pienelle eliitille. Sopii kysyä, että jos tämä porukka hoitaa kunnallisia osakeyhtiöitä esille tulleella tavalla, niin miten hoidetaan kaupungin asioita.
On oikeutettua kysyä otsikon tavoin, että onko Adultan kriisi oire pahemmasta. Minusta on. Olen myös varma, että asianosaiset kiistävät kaikki tällaiset epäilyt, mutta milloinkas rötöstelijä on rötöksensä tunnustanut?
Yhtäkaikki selvittävää on ja paljon. Luottamus kunnalliseen päätöksentekoon edellyttää vastuun kantamista, vastuun kantaminen edellyttää jonkin asteista rehellisyyttä ja itsekritiikkiä.
Asioita ei enää voida piilottaa yleisten höpinöitten tasolla olevien strategioiden taakse, vaan paneutumista niihin kunnan toiminnan perusasioihin, jota varten kunnat ovat olemassa. On turvattava terveys- ja koulutuspalvelut sekä lasten ja vanhusten palvelut. Ne on toteutettava kunnan omana toimintana.
maanantai 23. helmikuuta 2009
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)