keskiviikko 21. marraskuuta 2007

Tehy voitti. Onneksi olkoon!

Tehyn määrätietoinen kamppailu hoitohenkilökunnan palkkojen jälkeenjääneisyyden poistamiseksi tuotti hienon tuloksen. Voidaan sanoa, että hoitajien neljän viikon irtisanoutumisaika oli kovaa työtaistelua kaiken aikaa.
Työnantaja, hallitus ja valtamedia kävivät ankaraa tiedotussotaa Tehyä vastaan. Ay-liikkeen johtajat muutamia lukuun ottamatta osallistuivat asiaan täydellisellä hiljaisuudella. Saisivat hävetä. Sen sijaan kenttätasolla löytyi solidaarisuutta paljonkin.
Kerrassaan törkeästi käyttäytyvät nyt ne kuntasektorin ammattiliittojen johtajat, jotka vähättelevät Tehyn sopimusta ja parjaavat sitä julkisuudessa. Tosiasiahan on, että he yrittivät vetää maton Tehyn alta rikkomalla yhteisen rintaman ja tekemällä sopimukset alemmalla tasolla. Heidänkin sopimustensa taso kuitenkin nousi siitä syystä, että Tehy piti tavoitteistaan kiinni, muun muassa jouluraha on täysin sen ansiota.
Tehyn voitolla on valtavan suuri merkitys koko julkisen sektorin kannalta. Saavutettu tulos parantaa oleellisesi naisvaltaisen hoitoalan palkkoja ja siten edistää sukupuolten tasa-arvoa työelämässä. Se tarkoittaa myös myönteistä käännettä tulonjakokehityksessä.
Hoitajien palkkataistelu nosti päiväjärjestykseen koko julkisen sektorin ja pohjoismaisen hyvinvointijärjestelmän merkityksen. Saavutettu tulos pakottaa valtion lisäämään tulonsiirtoja kunnille ja palkkojen yleinen aikaisempaa myönteisempi kehitys tuo verotulojen kasvuna lisää resursseja julkiselle sektorille.
Hoitajien toiminnan tuloksena myös EU:n talouspolitiikka koki nyt merkittävän takaiskun. EU:n tavoitteenahan on julkisen sektorin supistaminen ja sen merkityksen heikentäminen.
Nyt on estettävä yritykset vesittää hoitajien saavutukset. Kunnissa on välttämätöntä budjetoida terveydenhuoltoon lisää rahaa. Itse esitin Järvenpään valtuustossa perusterveydenhuollon määrärahojen korottamista palkankorotusten toteuttamiseksi ja lisähenkilökunnan palkkaamiseksi. On myös estettävä paniikinomainen pyrkimys korotta kunnallisveroja. Siihen ei ole mitään tarvetta. Sen sijaan kuntien olisi nyt painostettava hallitusta antamaan kunnille enemmän valtionosuuksia.

Ei kommentteja: