maanantai 21. tammikuuta 2008

Kapuloita Nokian ja Stora Enson rattaisiin

Nokian Bochumin tehtaan työntekijät Saksassa ovat vuorostaan joutuneet tämän tunnottoman rosvoyhtiön uhreiksi. Nokia on kupannut Saksan valtion tukea lähes 90 miljoona euroa ja nyt aikoo siirtyä Romaniaan kupaten lisää julkisen vallan rahoja tukiaisina. Me suomalaiset olemme saaneet kokea jo pitkään nahoissamme Nokian kuppauspolitiikan.

Nokian toiminta ei perustu minkään maan työntekijöiden eikä minkään valtion talouden tukemiselle. Sen toiminnan ainoa lähtökohta on sijoittajien sanelema mahdollisimman suuren voiton saalistaminen. Tämän tavoitteen toteuttamiseksi Nokia käyttää hyväkseen työntekijöiden raakaa riistoa sekä valtioiden ja kuntien tukiaisia. Lienee niin, että Suomessakin kaikki ne kunnat, joissa on Nokian toimipaikkoja ovat luovuttaneet tonttimaat Nokialle ilmaiseksi tai pilkkahintaan. Valtio työntää Nokialle tukiaisia kaikenlaiseen tuotannon ja innovaatioiden kehittelyyn. Oikeasti Nokian toiminta on laajasti ottaen yhteiskunnallista tuotantoa, joka ei pitäisi olla yksityisomistuksessa.

Nokia jakaa miljardien osinkoja vuosittain, jotka menevät yli 90 prosenttisesti ulkomaalaisille omistajille. Syvästi yhteiskunnallisen tuotannon tulokset jaetaan siis harvoille yksityisille omistajille. Nokian toiminta kuvaa konkreettisesti tuotannon yhteiskunnallisen luonteen ja yksityisen omistuksen syvenevää ristiriitaa. Siinä kytee yhteiskunnallisen räjähdyksen siemen.

Saksan Bochumin Nokian työläisten kapina tehtaan lopettamista vastaan, Attacin julistama Nokia-boikotti, Kemijärven laaja liike Stora Enson tehtaan lopettamista vastaan ja monet muut liikehdinnät ovat terve ilmiö kapitalismia vastaan. Siitä voi olla vain tyytyväinen. Toivottavasti suomalainen ay-liikekin vihdoinkin herää huomaamaan mitä kello on lyönyt.

Ei kommentteja: