sunnuntai 5. huhtikuuta 2009

Vai vastuun kantamista?

Järvenpään kaupunginvaltuuston suurten puolueiden Kokoomuksen ja SDP:n yhteisvoimin kannettiin nuoren demarivaltuutetun mielestä (Keski-Uusimaa 3.4.09) taas kerran niin sanottua vastuuta leikkaamalla kuntalaisten palveluista pari miljoonaa lisää. Edellisen kerran nämä puolueet kantoivat ”vastuutaan” viime vuoden joulukuussa laatimalla tälle vuodelle budjetin, joka samoilla perusteilla kuin nyt sitä leikattiin, alimitoitettiin menojen osalta vähintään kahdella miljoonalla ja lisäksi korotettiin veroprosenttia joka tuo lisää tuloja yli neljä miljoonaa kaupungin kassaan.

Valtuutettu Pekka Tuuri on nopeassa tahdissa oppinut uusliberalistisen politiikan liturgiat uskottelemalla, että ihmiset ovat eläneet velaksi ja nyt on velkojen maksun aika ja että kuntalaiset ovat samassa veneessä ja näin hoidetaan asioita yhteiseksi hyväksi. Hän ei huomaa, että tällä kohtaa on erittäin paha ristiriita SDP:n puheenjohtaja Urpilaisen vasemmistohenkisten puheiden ja Järvenpään demareiden valtuustoryhmän tekojen välillä.

Nuori Tuuri ei myöskään ole ottanut selvää meneillään olevan talouskriisin perimmäisistä syistä. Se on kyllä syntynyt silmittömästä velanotosta, mutta sitä eivät ole ottaneet tavalliset ihmisten eikä sitä ole käytetty tavallisten ihmisten elämiseen. Kriisin aiheuttama velkaantuminen on syntynyt pörssikeinottelun ja johdannaiskaupan rahoittamiseksi, jolla on luotu valtava fiktiivinen kupla. Nyt tämä velka on realisoitumassa ja talous ajautuu syvään kriisiin. Kapitalismi on romahduksen partaalla.

Vanhasen oikeistohallitus on päättänyt antaa pankeille 50 miljardin euron lainavakuudet ja muutaman miljardin lainaa. Siis enemmän kuin valtion tämän vuoden budjetti. Hallitus on näin pelastamassa pankkeja keinottelijoiden aiheuttamasta lamasta. Loogisesti tähän oikeistolaiseen politiikkaan kuulu, että nämä valtion vastuut maksatetaan kunnilla ja työntekijöillä. Tuuri ja demarit eivät siis ole kantamassa mitään vastuuta leikatessaan Järvenpään palvelujen rahoituspohjaa, vaan siirtämässä huijareitten aiheuttaman kriisin vastuut kuntalaisille.

Pekka Tuuri ei näytä huomaavan sitäkään, että istuessaan samassa veneessä, eivät kaikki osallistu veneen soutamiseen, vaan ovat vapaamatkustajia. Vanhasen hallitus on antamassa suurituloisille verohelpotuksia samaa aikaan kun demarit yhdessä kokoomuksen kanssa kantavat vastuuta leikkaamalla pienituloisten tarvitsemia palveluita. Ja ihan vieressä istuu ”vastuun kantajia”, jotka eivät maksa pääomatuloistaan yhteiseen kassaan senttiäkään kunnallisveroa.

Ei kommentteja: