maanantai 20. huhtikuuta 2009

Vastuunkantoa vai vastuuttomuutta?

Järvenpään sosialidemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtaja kirjoitti laajan selittelyn (Keski-Uusimaa 20.4.) puolueensa kunnallispoliittisen linjan puolusteluksi. Ulla-Mari Karhu lateli kunnallispoliittisten itsestäänselvyyksien joukossa muutamia näkökohtia, joista käy ilmi, että demarit ovat aidosti uusliberalisteja eivätkä muuksi aio lähiaikoina muuttua.

Ensinnäkin hän selvästi vähättelee valtuuston viime joulukuussa ja nyt tekemiä palvelujen leikkauksia tilanteessa, jossa vakava talouskriisi ja sen tuottama lisääntyvä palvelujen tarve voisi kuvitella johtavan aivan päin vastaisen johtopäätöksen äärelle. Eipä näytä demaripomon päätä vähääkään särkevän se tieto, että vieläkin maksetaan suuria laskuja inhimillisesti ja taloudellisesti 90-luvun lamanhoitona tehdyistä palvelujen karsimisista.

Uusi tutkimus kertoo muun muassa, että köyhien kuolleisuus on lisääntynyt sen jälkeen kun terveyskeskusmaksut 90-luvun alussa säästösyistä astuivat voimaan. Niitä perusteltiin silloin muun muassa siten, että maksut ehkäisevät turhia lääkärissäkäyntejä. Niin todella tapahtuikin - köyhillä ei enää ollut varaa mennä lääkärin vastaanotolle.

Allekirjoittaneen mielestä palvelujen leikkaukset ovat vastuutonta politiikkaa pienituloisia kohtaan.

Demareitten uusliberalismin sisäistämisestä kertoo Karhun haaste pohtia sitä mistä voitaisiin säästää ja vielä itse kukin omalta osaltaan. Juuri tämä on oikeiston tavoite - julkisten palvelujen karsiminen ja niistä muka säästäminen.

Ainoa uusi asia Karhulla on se, että kukin pohtisi säästöjä vain omalta osaltaan, ei toisen tontilta. Olisipa mielenkiintoista kuulla niiden kokoomuslaisten ehdotukset säästötoimiksi, jotka eivät maksa pääomatuloistaan senttiäkään kunnallisveroa Järvenpään kaupungin kassaan.

Vakavasti ottaen Karhun esittämä rajaus asioitten käsittelylle on makaaberi. Jokainen kuntalainen on oikeutettu koko kunnan kaikkien asioitten käsittelyyn ja myös esitysten tekoon toistenkin tontilta. Kunnan asiat ovat kuntalaisten yhteisiä asioita.

Jos Karhu ihan vakavissaan haluaa esityksiä todellisiksi säästöiksi, niin tässä muutama, eikä ne ole uusia. Demaritkin ovat kuulleet ne kaikki jo ajat sitten.

Kaupunginvaltuusto voisi asettaa kiellon konsulttien käytölle. Muutaman vuosi sitten konsultteihin upotettiin yli 2 miljoonaa euroa vuodessa ja nyt se on luultavasti paljon enemmän. Näin saataisiin kaksi kärpästä yhdellä iskulla - turha konsultointi pois ja johtavat virkamiehet tekemään ne työt joita he teettävät nyt konsulteilla.

Kaikki sellaiset yksityisillä firmoilla ja ostopalveluina teetetyt työt, jotka voidaan tehdä kaupungin omana työnä, palautetaan kaupungin tehtäväksi. Tästä tulee monien miljoonien todelliset kustannussäästöt.

Tunnustetaan Kiljavan sairaalaratkaisun yhteydessä tehdyt virheet (tämä koskee erityisesti demareita) ja tehdään tarvittavat uudet päätökset terveen toiminnan toteuttamiseksi Kiljavalla. MedOnen kanssa tehty palvelusopimus on purettava ja muodostettava kuntayhtymä hoitamaan Kiljavan sairaalatoimintaa julkisena palveluna. Näin estetään suuremmat tappiot jatkossa.

Ei kommentteja: