tiistai 24. marraskuuta 2009

Kiljavan sairaalan tappiot kaatumassa kuntien niskoille

Kiljavan sairaalan perustamisessa ja toimintamallin valinnassa tehdyt raskaat virheet ovat nyt kaatumassa osakaskuntien harteille. Sairaalayhtiö painostaa kuntia takaamaan potilasvirrat Attendo MedOnen rahastettavaksi ja sen lisäksi kuntia vaaditaan ottamaan vastuulleen aikaisempien velkavastuiden lisäksi 11 miljoonan euron velat.

Kiljavan sairaalan toiminta perustuu täysin yksityisen bisneksen tekemiseen, jossa kunnilla on vain maksumiehen rooli. Sairaalayhtiö ostaa kaikki palvelut yksityisiltä palvelutuottajilta, joita sairaalan toiminta edellyttää, aina kalusteiden vuokraamista myöten. Tämä malli tekee toiminnasta erittäin kallista. Pelkästään ostoista maksettava arvonlisävero nostaa hintoja noin 20 prosenttia omaa tuotantoa korkeammaksi. Kun tähän lisätään palvelutuottajien voittoprosentit, tulee hintoihin helposti toinen mokoma lisää.

Sairaalayhtiön uhkavaatimukselta vaikuttava esitys ei muuta toimintamallia mitenkään. Rahastus ja tappiokierre saisi jatkua. Jos kunnat alkavat siirtää potilaita terveyskeskuksistaan Kiljavalle, syntyy tilanne, jossa ylläpidetään kaksinkertaista sairaalavarustusta. Kuntoutuspotilaita, joita varten sairaala perustettiin, ei ole kuin murto-osa siitä määrästä, joka päätöstä tehtäessä sanottiin olevan.

Näyttää ilmiselvältä, että sairaala on menossa joka tapauksessa konkurssiin. Ja kun vastuu veloista siirretään kunnille, ovat kuntien päättäjät tekemässä tietoisesti valtavan kuprun kuntatalouksiin. Päättäjien, varsinkin Järvenpäässä, jonka johtajat ovat päävastuussa virheratkaisuista, tulisi nyt ottaa lusikka kauniiseen käteen ja arvioida tapahtunut juurta jaksaen.

On syytä tehdä uudet johtopäätökset. Ylimielisyys ja tumpelointi on syytä nyt laittaa omaan arvoonsa. Adultan toiminnan valvonnassa tapahtunut täydellinen pettäminen ei saa toistua. Virheitä ei pidä peittää uusilla entistä karkeimmilla virheillä.

1 kommentti:

Jori Porspakka kirjoitti...

Tätä seuraa kun lähdetään herrojen ja narrien kanssa "marjastamaan".
Tuusulassakin (Kiljavan sairaalan Oy:n osakaskunta) on jopa päättäjien taholla "hokattu" hoitopäivien hinnan korkeus verrattuna kunnan omiin hoitovrk kustannuksiin, ja siksikin asiakkaitia toimitetaan hyvin vähän konkurssi valmiiseen sairaalaan. Sairaalan päästäminen konkurssiin, niinkuin kunnanjohtajamme on julkisuudessa keronut, hävittäisi ne miljoonat eurot ja takaukset jotka sinne on upotettu ei ole järkevää, vaan ko. yhtiö on purettava ja omaisuus on siirrettävä perustettavan kuntayhtymän toimintaan. Varmasti olisi edullisempaa kunnille. Jori P Jokela/Tuusula