maanantai 12. huhtikuuta 2010

Miksi samat virheet toistetaan?

Järvenpään kaupunki suunnittelee rakentavansa uuden terveystalon. Hanke on tietysti tarpeellinen ja se olisi pitänyt jo vuosia sitten toteuttaa, mutta muut kiireet ovat ajaneet kaupungin korkeimman johdon muihin puuhiin.

Terveystalon sinänsä myönteisessä rakentamispäätöksessä oli eräs hälyttävä piirre, josta syystä hanke olisi laitettava uuteen valmisteluun. Terveystalo aiotaan muodostaa kiinteistöyhtiömallin varaan ja että myös omistus olisi yhteistä yksityisten tahojen kanssa.

On ihan pakko kysyä, että eikö Järvenpään kaupunginhallitus ja valtuuston kokoomuslaiset, demarit ja vihreät todellakaan opi mitään edes kantapään kautta. Lähimenneisyydessä on ainakin kaksi täydelliseen katastrofiin johtanutta osakeyhtiöperustaista hanketta, nimittäin Kiljava ja Adulta. Molemmissa on käynyt niin, että yksityinen bisnes käyttää kunnallista osakeyhtiötä lypsylehmänään. Kyse on olosuhteet huomioon ottaen valtavista rahasummista.

Adultaa käyttivät erilaiset konsulttifirmat rahasamponaan ja veronmaksajien rahoja siirrettiin heidän taskuunsa ilman asiallisia perusteita. Kaikkiaan opetusministeriöltä kupattiin yli 30 miljoonaa euroa. Nyt se on haettu konkurssiin ja kuntien tappiot, jotka Järvenpään kaupungin osalta ovat kaikkein suurimmat. Ne nousevat mittaviin summiin ottaen huomioon, että Adultan kiinteistöt ovat todella arvokkaat. Kiljavan loppusaldoa ei vielä ole tiedossa, mutta muun muassa Järvenpään kaupunki on sitoutunut maksamaan isoja summia sairaalayhtiölle käytännössä vailla vastinetta.

Oleellista näissä tapauksissa on se, että päättäjiltä on kadonnut niiden suhteen kontrolli. Hommia on hoitanut pieni johtoeliitti, jonka pitäisi tietenkin kantaa tekemisistään ja tekemättä jättämisistään vastuutakin. Ainakin pitäisi estää tämän kyseenalaiset taidot omaavan eliitin tekemästä uusi kupruja, ennen kuin ne käyvä kuntalaisille liian kalliiksi.

Jotta terveystalo voisi rakentua hallittavalle ja hallinnassa olevalle pohjalle, niin se täytyy myös mahdollistaa. Paras tapa on suora kaupungin hallintaan perustuva pohja ja riittävä kontrolli valtuuston asettaman työryhmän muodossa.

Ei kommentteja: