Japanissa tapahtuneen maanjäristyksen ja sitä seuranneen tsunamin aiheuttama katastrofi on mittasuhteiltaan valtava ja sen uhriksi joutuneita ihmisiä on autettava kansainvälisesti kaikin keinoin.
Katastrofi katastrofissa on Fukushiman atomivoimaloiden tuhoutuminen. Voimaloissa tapahtui räjähdyksiä, kun jäähdytysjärjestelmät pettivät. Sen jälkeen niistä alkoi levitä radioaktiivista saastetta ja ihmiset evakuoitiin 20 kilometrin säteeltä turvaan.
Ydinvoiman puolustelijat vetoavat aina siihen, että ydinteknologia on niin varmaa ja kestävää, ettei riskejä ole. Tshernobylin voimalaa sanottiin turvalliseksi ja Fukushiman voimaloiden piti olla sitäkin turvallisempia nimenomaan siksi, että ne sijaitsevat maanjäristysalueella, mutta nyt tiedämme, että tällainen propaganda pitää laittaa omaan arvoonsa.
Japanilaisen ydinvoimalat omistavan yhtiön ja myös viranomaisten tiedotus on ollut omituisen epämääräistä ja enemmänkin salailevaa kuin avointa. Aivan äskettäin saatujen tietojen mukaan radioaktiivista jodia on kertynyt mereen jo liki 4 400 kertaa sallittua rajaa enemmän. Nyt kerrotaan, että mereen on ilmeisesti vuotanut saastetta aivan turman alusta lähtien.
Herää kysymys, että onko tiedotustaktiikka valittu epämääräiseksi ja salailevaksi sen vuoksi, että halutaan pelastaa ydinvoimateknologian maine. Joka tapauksessa Ranskan viranomaiset käyvät keskustelua siitä pitääkö heillä rakenteilla olevan Olkiluoto-tyyppisen ydinvoimalan rakennustyöt keskeyttää.
Hyvä kysymys on; miksei Olkiluodon voimalatyömaata keskeytetä, varsinkin kun siellä ongelmia teknologian kanssa on ollut vaikka muille jakaa? Tällainen päätös olisi perusteltu sillä Fukushima todistaa ydinteknologian valtavat riskit riittävän konkreettisesti.
SKP vastustaa lisäydinvoiman rakentamista Suomeen. Itse olen sitä mieltä, että jo myönnetyt kaksi lupaa pitää peruuttaa. On tehtävä selkeä uusi energialinjaus, jossa luovutaan asteittain ydinvoimasta ja korvataan käytöstä poistuvat ydinvoimalat uusiutuvien energiamuotojen käytöllä ja energian säästämisellä.
Arto Viitaniemi
SKP
Järvenpää
torstai 31. maaliskuuta 2011
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti