torstai 6. syyskuuta 2012

Leikkauspolitiikka on pysäytettävä

Järvenpään kaupunginvaltuustossa kuultiin kaupunginjohtajan madonluvut tulevasta taloudellisesta kehityksestä. Tätä jargonia säestää valta-akselin ryhmät Kokoomus ja SDP. Jos kuntavaaleissa ei väri muutu toiseksi, on järvenpääläisille pienituloisille, eläkeläisille ja lasiperheille luvassa ankeita aikoja – tai paremminkin kurjistumisen jatkoa.

Jyrki Kataisen ja Jutta Urpilaisen johdolla tehty valtion budjettiesitys jatkaa kuntien palvelujen rahoituksen leikkaamista. Kuntien valtionosuuksien leikkaukset nousevat jo yhteensä 1,2 miljardiin euroon. Leikkaaminen kohdistuu raskaimmin pieni- ja keskituloisiin. Samalla se vaikeuttaa erityisesti naisten asemaa. Kuntien palvelujen leikkaamisesta hyötyvät vain markkinoitaan laajentamaan pyrkivät yksityiset firmat.

Vanhuspalvelulakiin ei tullut SDP:n lupaamia hyvän hoidon edellyttämiä henkilöstömitoituksia. Lain toteuttamiseen annetaan kunnille vain murto-osa tarvittavista varoista ja sekin otetaan toisella kädellä pois leikkaamalla kuntien peruspalvelujen yleisiä valtionosuuksia. Lapsiperheiltä hallitus leikkaa palvelujen lisäksi lapsilisien indeksikorotukset kolmelta vuodelta. Opintorahan korottamisen sijasta hallitus esittää opintorahaan 22 miljoonaa euroa nykyistä vähemmän.

Tosiasia on, että julkisten menojen leikkaaminen vain pahentaa talouskriisiä ja lisää ihmisten turvattomuutta. Talouskriisiä käytetään nyt sumeilematta tulonjaon muuttamiseen lisää suurituloisten ja pääomatuloja saavien hyväksi. Tätä tarkoittaa myös kaupunginjohtaja Kukkosen leikkauspolitiikalla uhoaminen.

Lisää rahaa perusturvaan, työllisyyteen, julkisiin palveluihin ja muihin tärkeisiin kohteisiin löytyy kiristämällä pääomatulojen ja suurituloisten verotusta, karsimalla suuryhtiöille esitettyä satojen miljoonien verohelpotuksia ja leikkaamalla uusiin asehankintoihin ehdotetuista 560 miljoonan määrärahoista.

Pääomatulojen verovapaus kunnallisverotuksessa on lakkautettava. Tämä toisi kunnille välittömästi lisää tuloja noin 1,5 miljardia euroa, eikä olisi mitään tarvetta leikata palveluista.

Järvenpäässä on liikkeellä kuntalaisaloite, jolla ajetaan maksuttoman perusterveydenhuollon toteuttamista. Itse asiassa tämä aloite on hyvää säästöpolitiikkaa. Viimeisten parinkymmenen vuoden aikana tehdyillä leikkauspäätöksillä ja terveyskeskusmaksujen käyttöönotolla, on saatu aikaiseksi räjähdysmäinen terveyserojen kasvu Suomessa.

Pienituloisimman ja suurituloisimman viidenneksen välinen eliniän odote 35-vuotiailla miehillä on kasvanut noin 7,5 vuodesta 12,5 vuoteen. Tälle kehitykselle ei ole laskettu hintaa, mutta voi olettaa sen olevan melkoinen liian myöhäisen hoitoon hakeutumisten seurauksena ja lyhentyneinä työurina. Älytöntä terveyskeskusmaksuissa on se, että niiden tuotoista noin 1/3 menee maksujen perimiseen.

Keitähän olivatkaan ne nerot, jotka tämä keksivät ja jotka tätä vieläkin kannattavat.


Ei kommentteja: