Järvenpääläinen kaupunginvaltuutettu ja liikemies Tomi Riihimäki (kok) kävi hyökkäykseen esittämääni veropoliittista linjaa vastaan (Keski-Uusimaa 16.9.12). Hänen argumenteisaan kaikuu vapaamatkustajan ääni: minun kamelinkarvatakkiini ei pidä koskea – köyhät kyykkyyn.
En tiedä kuinka suuret ovat Riihimäen henkilökohtaiset pääomatulot, mutta taitavana liikemiehenä hän ei taatusti ole jättänyt eikä jätä käyttämättä 1990-alussa veropolitiikkaan veroparatiisimaiset olosuhteet rikkaille antavaa porsaanreikää. Tämä porsaanreikä mahdollistaa sen, että tietyin edellytyksin pörssin ulkopuolisista yrityksistä on voinut nostaa osinkoja ilman minkäänlaista veroa minnekään 90 000 euroa vuodessa. Nykyisin näitä osinkoja voi nostaa 60 000 euroa vuodessa.
Pörssiyhtiöiden jakamien osinkotulojen verotuskin on ollut vain parinkymmenen prosentin luokkaa. Kunnallisveroa ei mistään pääomatuloista makseta ollenkaan.
Helsingin sanomien teettämän selvityksen mukaan myös suurten yhtiöiden verotus Suomessa on höyhenen keveää. Yhdeksän suurinta pörssiyhtiötä maksoivat viimeksi vahvistetussa vuoden 2010 verotuksessa Suomeen yhteisö- eli yritysveroja yhteensä 448 miljoonaa euroa. Samana vuonna nuo yhtiöt tekivät yhteensä 8,3 miljardin euron voitot ennen veroja. Suomeen päätyvien verojen osuus näiden yhtiöiden tuloksesta oli noin 5,4 prosenttia.
Kunnat ovat saaneet yhteisöveron tuotosta vaivaisen parinkymmenen prosentin siivun, joten suuryhtiötkään eivät sanottavasti osallistu palvelujen rahoittamiseen. Monesti on vielä niin, että suuryhtiön ja joskus pienemmätkin vaativat ja saavat kunnilta etuuksia, jotka ylittävät niiden maksamien verojen tuoton.
Esittämässäni veropoliittisessa linjauksessa ei ole niinkään kyse veroasteesta, vaan verotuksen oikeudenmukaistamisesta. Siihen meillä on varaa. Pelkästään saattamalla pääomatulot verotuksellisesti samalle viivalle palkkatulojen kanssa, saataisiin kunnille lisää tuloja 1,5 miljardia euroa.
Kuvaavaa on, että Kataisen oikeistohallitus on valmis jakamaan eurooppalaisille suurpankeille miljarditolkulla kriisitukiaisia, mutta ei halua oikaista verotuksen valtavaa vääristymää.
maanantai 17. syyskuuta 2012
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti