sunnuntai 11. marraskuuta 2007

Nyt on yleislakon paikka


Hallituksen esitys määrätä hoitajia pakkotyöhön lakiteitse Tehyn työtaistelun aikana hakee toimenpiteenä vertaistaan vain diktatoorisesti hallituista maista. Tällainen laki on ilman muuta Suomen perustuslaissa taatun työtaisteluoikeuden vastainen. Se on myös Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastainen, jolla kielletään ketään pakottamasta pakkotyöhön.

Hallituksen hankkeessa on kyse niin vakavasta ay-liikkeen oikeuksia vastaan suunnatusta toimenpiteestä, että nyt pitää koko ay-liikkeen reagoida ja nopeasti. Tällainen hanke on kerta kaikkiaan torjuttava lähtökuoppiinsa.

Hallituksen lainsäädäntöhankkeet kertovat myös sen äärimmäisestä kyvyttömyydestä hoitaa vakavia yhteiskunnallisia asioita. Sen sijaan, että hallitus ohjaisi terveydenhoitoalan palkkoihin lisää rahaa, se alkaakin käydä ihmisten perusoikeuksien kimppuun.

Viime vuoden verotustiedot todistavat kiistattomasti, että valtiolla on runsaasti ylimääräistä rahaa palkkojen korottamiseen. Ensi vuosi on vielä parempi taloudellisesti sekä valtiolle että kunnille. Kyse on poliittisesta tahdon puutteesta. Sellaista tahtoa on nyt ay-liikkeen syytä ryhtyä takomaan hallitusherrojen ja rouvien sekä kunnallisen työnantajan päähän vaikka yleislakolla.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Lainaus lehdestä:
"Potilasturvalaki on yhteensopiva sen kanssa, miten Suomea on kehitetty viimeisen 20 vuoden aikana. Työnantajien oikeudet ovat ensisijaisia ja työntekijöiden oikeuksia on vähennetty, Patomäki sanoo." Ja lehti on Talous Sanomat!

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2007/11/16/Professori:%20Hallitus%20petti%20sairaanhoitajat/200729078/382?rss=2i

Ja vielä harvinaista tekstiä Talous Sanomissa:
"Työn ja pääoman vastakkainasettelu ei ole ohitse. Valtasuhteiden muuttuminen työnantajan hyväksi tarkoittanee tulevaisuudessa sitä, että vastakkainasettelu on selvempää ja voimakkaampaa, vaikka toisaalta työntekijäpuoli on nykyään moninaisempi ja hajanaisempi kuin ennen, Patomäki arvioi."

Ja niinhän se on.

Anonyymi kirjoitti...

Edellisen kommentissani oleva linkki Talossanomiin ei toiminut. Laitan tähen linkin Patomäen kirjan blogin sivulle. Hän on kirjoittanut kirjan "Uusliberalismi Suomessa". Linkki on http://patomaki.vuodatus.net/
Siellä on mainitsemani Taloussanomien artikkeli.