Järvenpään kaupunginvaltuutetut saivat valtuuston kokouksessa raportteja sosiaali- ja terveystoimen viime vuoden toiminnasta ja kaupungin talouden alkuvuoden kehityksestä. Ansaittua kritiikkiä herätti viime vuoden osalta ulkoistetun ja yksityistetyn vanhusten ruokapalvelun heikko taso. Kaupungin oma hyvä ruokapalvelu on vaihdettu kilpailutuksen kautta yksityiseen ja meno on sen mukaista. Heikkotasoinen ruoka tuodaan Helsingistä saakka usein miten jäähtyneenä ja tarjoillaan pahvilautasilla. Hintaa vanhuksilta peritään 10 euroa aterialta.
Useimmille valtuutetuille tämä oli uutinen ja reaktiot sen mukaisia. Valtuusto ei ole minkäänlaisessa strategiassaan päättänyt tämän kaltaisen toiminnan toteuttamisesta. Tällainen tolkuton toiminta pitää lopettaa ja palata kaupungin omaan palveluun.
Varsinainen suuri keskustelu käytiin alkuvuoden taloudellisesta kehityksestä ja siinäkin sosiaali- ja terveystoimi oli erityisen kritiikin kohteena. Talousarviossa esitetyt menot ylittyvät ja tulojakaan ei tule budjetoidulla tavalla. Valtuutetuille selitettiin, että on tehty laskentavirheitä ja että menot on alibudjetoitu ja tulot ylibudjetoitu. Tämä johtuu kaupunginhallituksen antamasta liian kireästä budjettiraamista. Tämä tunnustettiin nyt ensimmäistä kertaa, vaikka mm. allekirjoittanut totesi tämän saman jo budjetin valmistelujen yhteydessä.
Erittäin outoa on se, että erikoissairaanhoidossa käytössä olevan sakkopaikkamaksun perintäkriteereitä on kiristetty tavalla, joka automaattisesti lisää kaupungin menoja. HUS perii nyt kunnilta korotettuja sairaanhoitomaksuja jo kotiuttamispäätöstä seuraavasta päivästä lähtien. Aikaisemmin korotettua maksua alettiin periä vasta kolmantena päivänä kotiuttamispäätöksestä. Nyt ei ole enää minkäänlaista joustovaraa ja näin kunnat joutuvat maksamaan entistä enemmän ylisuuria hoitomaksuja hallinnollisen päätöksen perusteella. Järvenpään kaupunkia HUS:in valtuustossa edustavat valtuuston puheenjohtaja Kaarina Wilskman (kok) ja kaupunginvaltuutettu Pekka Luuk(sdp).
Sairaanhoitopiirien perimiä sakkomaksuja ei voida perustella lääketieteellisesti. Itse asiassa kotiuttamispäätöksen jälkeen potilaat siirtyvät toipumis- ja kuntoutumisvaiheeseen eivätkä vaadi kallista erikoishoitoa. Näin ollen hintaa pitäisi lääketieteellisillä kriteereillä tarkasteltuna alentaa.
Sairasta sanan varsinaisessa merkityksessä on kuitenkin se, että kunnat HUS:in omistajina ja suvereeneina päätöksentekijöinä päättävät itse itselleen lisää kuluja korottamalla hoitomaksuja ja kiristämällä maksukriteereitä. Kun valtuustossa itketään sairaanhoitokulujen lisääntymistä, pitäisi tämä seikka pitää mielessä.
Turun kaupunki on kyseenalaistanut sakkomaksut tekemällä niiden perinnästä valituksen hallinto-oikeuteen. Valituksen peruste on se, että koska kaupungin ja sairaanhoitopiirin välisessä perussopimuksessa ei tällaisia maksuja mainita, niiden periminen on siten lain vastaista. Ei muuten mainita HUS:in ja Järvenpään kaupunginkaan välisessä perussopimuksessa.
tiistai 22. huhtikuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Vaikea on lukea kun on musta tausta. Pitää olla nenä kiinni ruudussa.
oppineet paljon
Lähetä kommentti