tiistai 3. kesäkuuta 2008

Vaalirahoituskytkennät on selvitettävä perin juurin

Kauppakeskusbisneksiä ja rakennustoimintaa harjoittavien yhtiöiden omistajien eduskuntavaalituki lähinnä keskustalaisille ja kokoomuslaisille kansanedustajille liippaa hyvin läheltä myös kunnallispolitiikkaa. Näiden tahojen kyseessä ollen kaavoituksella ja rakennusluvilla on bisneksen teossa suuri merkitys.

Kehittyvien Maakuntien Suomi ry:n vaalituen saajat ovat jotakuinkin selvillä, mutta tuen lähteet eivät vielä lähestulkoonkaan. Kyseinen yhdistys on selkeästi bulvaani, jonka suojissa yritysmaailman toimijat jakavat rahaa sopiville poliitikoille. Kunnallisvaalien lähestyessä on koko sotku selvitettävä perin juurin, jotta äänestäjille olisi mahdollisuus arvion tekemiseen ehdokkaista.

Nyt julkisuuteen noussut vaalituki on todella vain jäävuoren huippu, joka kertoo äkkirikastuneiden halusta ostaa ”oma lautanen” päättäjien pöytään. Johtavat ministerit ja muun muassa kokoomuksen napamiehet ovat saaneet rahaa veroparatiisiyhtiöiltä, joka kertoo osaltaan myös rahoituksen hämäräperäisyydestä. Suuret eduskuntapuolueet, ovat kautta aikojen saaneet tukea niin sanottujen vanhojen pääomapiirien taholta. Vaalitukea on maksettu kaiken aikaa myös vaalien välillä, joka on kertoo pahanlaatuisesta järjestelmävammasta. Ei ole yhtään ihmeellistä, että kansalaisten luottamus poliittiseen eliittiin on mennyt.

Poliitikko, joka väittää, että yritysten myöntämä taloudellinen tuki ei vaikuta päätösten sisältöön puhuu potaskaa. Liikemiehille tuen myötäminen on sijoitustoimintaa ja vaikuttamista. Poliittinen eliitti, joka elää elää irti kansalaisten arjesta on altis vaikuttamiselle ja jos on valmiiksi riittävän yritysystävällinen, ei ole tarvis edes muuttaa mielipidettään.

Pääomien omistajat ja rikkaat ovat hyvinkin kiitollisuuden velassa ainakin joillekin päättäjille. Vastiketta vaalirahoille on tullut pääomatulojen verotuksen kevennyksinä, varallisuusveron poistamisena ja rikkaiden verotuksen reippaina kevennyksinä ylipäätään. Lisäksi valtionyhtiöitä ja julkisia palveluja yksityistetään. Muun muassa terveyspalvelujen yksityistämisessä on menossa varsinainen suuroperaatio koko maassa.

Ei kommentteja: