tiistai 5. elokuuta 2008

Sata-komitea = salakomitea

Matti Vanhasen hallituksen asettama sosiaaliturvan kokonaisuudistusta valmisteleva Sata-komitea koostuu hallituspuolueita edustavista päättäjistä ja korkeista virkamiehistä sekä työmarkkinajärjestöjen edustajista. Kokoonpano on tulopolitiikan perinteinen ylätason kolmikantakoostumus. Työnantajapiirit ja oikeisto ovat julistaneet tulopolitiikan kuolleeksi, mutta tässä tapauksessa, kun tavoitteena on heikentää sosiaali- ja työttömyysturvaa, on tulopoliittinen asetelma taas käyttökelpoinen menetelmä.

Tulopoliittiseen menettelyyn on aina kuulunut myös asioiden valmistelu salaisissa työryhmissä, jotta ne eivät tulisi poliittiselle agendalle ennen kuin ay-pamput on saatu sitoutumaan oikeiston tavoitteisiin. Näin on nytkin. Sata-komitean työn sisällöstä on tihkunut vain osittaisia asioita julkisuuteen.

* * *
Julkisuuteen tulleiden tietojen perusteella Sata-komitea on tekemässä rumaa jälkeä. Työttömyysturvaa aiotaan heikentää siten, että nuorilta lyhennettäisiin ansiosidonnaisen päivärahan saantiaikaa ja sosiaaliturvaa tehtäisiin entistä enemmän vastikkeelliseksi muun muassa siten, että alipalkattuun pätkätyöhön ”kannustetaan” maksamalla jonkin aikaa myös sosiaaliturvaa. Ylen uutisen mukaan myös Kelan sosiaalitukien kuten asumistuen ja työmarkkinatuen maksatus on tarkoitus tehdä määräaikaiseksi, jolla halutaan pakottaa vastaanottamaan miten heikkopalkkaista pätkätyötä tahansa.

Komitean työjärjestyksessä on myös niin sanotun Tanskan mallin toteuttaminen. Tässä yhteydessä on puhuttu erityisesti irtisanomissuojan heikentämisestä. Hallituksen politiikan lähtökohtana näyttää olevan täysin virheellinen olettamus, että työhaluttomuus on työttömyyden perimmäinen syy. On kerrassaan käsittämätöntä, että ay-liikkeen edustajat ovat tällaisista lähtökohdista mukana valmistelemassa työntekijöiden kannalta vahingollisia päätöksiä.

Pahaenteisiä ovat myös komitean toimeksiantoon kuuluvat asiat, jotka koskettavat eläkkeitä. Toistaiseksi näistä kysymyksistä ei ole julkisuuteen tullut kovinkaan paljon tietoja.

* * *
Sosiaaliturvaan on välttämätöntä tehdä perusteellinen remontti, mutta se on toteutettava aivan toisista lähtökohdista ja toisenlaisin tavoittein kuin uusliberalisimin läpitunkema hallitus kaavailee.

Perusturvan tasoa on korotettava reippaasti. SKP:n perusturva-aloitteessa esitetään perusturvan tason korottamista 850 euroon kuukaudessa verottomana. Aloite lähtee siitä, että tämän tasoinen perusturva maksetaan kaikille niille, joiden tulot eivät muuten tähän yllä. Toisin sanoen muun muassa työttömyysturvan, työmarkkinatuen, eläkkeiden, toimeentulotuen, opintotuen jne. minimitasoja korotetaan tälle tasolle. Tämä ei poista asumistukea tai muita harkinnanvaraisia erillistukia.

SKP:n aloitteessa esitetään myös tukien maksatuksen yksinkertaistamista siten, että ne voidaan nostaa yhdeltä luukulta. Aloitteeseen sisältyy myös laskelmat sen rahoittamiseksi. Köyhien kyykyttämisen ja työttömien nöyryyttämisen sijaan tarvitaan ihmisoikeudet turvaava perusturvauudistus.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämä Arto Viitaniemen blogi on täyttä asiaa! Eipä oikein voi uskoa, että hyvivointivaltio Suomesta on kyse, kun tässä seurailee näitä ylemmän tahon päätöksiä. Kukaan näistä päättäjistä ei tietenkään tiedä millaista työttömän elämä todella on, sillä heidän tulonsa tuskin jäävät veropörssissä siihen luokkaan, joka ei mukaan mahdu,siis muutamaan tuhanteen euroon vuodessa.
Uskon vakaasti, että suurin osa työttömistä etsii todenteolla töitä, eikä vaan lusmuile nostaen tukea, ainakin omalta kohdaltani voin todeta yrittäneeni kaikkeni.On todella törkeää, jos tuen maksuaikaakin aiotaan lyhentää, niinkuin näitä leikkauksia ja lakipykäliä nyt ei olisi jo muutenkin tarpeeksi töpeksien tehty.

Kun päätöksen takarajaa vielä siirrettiin helmikuun alkuun, tuntuu yhä enemmän siltä, että Suomen työttömistä ei kukaan päättäjä todellakaan välitä tuon taivaallista.ajatelkaa nyt hyvät päättäjät sitä mielenterveysongelmaisten ja velkahelvetissään itsemurhan tekevien määrää, mikä jo nyt on nähtävissä, saati sitten kun elämässä ajetaan yhä ahtaammin nurkkaan.

Ja kun päätös sitten aikanaan julkistetaan, niin sehän ei mitä luultavimmin astu voimaan vielä pitkiin aikoihin, tuskin ainakaan ennen ensi vuoden alkua. Siihen asti pureksin kai kynsiäni, sillä minä onnekashan en ole oikeutettu saamaan edes sitä euron lanttia kuukaudessa, sillä puolisoni tienaa niin "valtavasti", että minullehan ei mitään tarvitse maksaa.Ruoka, vaatteet ja muut elämän välttämättömyydethän tippuvat taivaasta, mitäs sitä työtön rahalla tekee.Olisi mielenkiintoista tietää, olisiko kukaan näistä päättäjistä valmis edes kokeilemaan tällaista elämää, mitä minäkin olen jo toistamiseen elämässäni viettämässä, rahat kun eivät riitä edes välttämättömyyksiin asuntolainan ja kaikkien muiden maksujen jälkeen, puhumattakaan siitä,että olisi varaa käydä parturissa, matkoilla tai ajella autolla yhtään ylimääräistä kilometriä.

Anonyymi kirjoitti...

Media mielellään julkaisee vain sen kaltaisia uutisia kuin että joka neljäs yksinhuoltaja pärjää erilaisten tukien varassa yhtä hyvin kuin vastaavalla työtuella toimeentuleva, mutta missä ovat ne uutisoinnit niistä kolme neljäsosasta yksinhuoltajaperheistä jotka eivät todellakaan pärjää saamillaan ja oikeutetuillaan avustuksillaan, kysynpä vain? Missä mediassa käydään keskustelua kaikkein heikoimmillaan olevien Ihmisten oikeusturvasta eli oikeudesta ruokaan, oikeudesta terveydestä/sairaudestaan huolehtimiseen, oikeudesta jonkinlaiseen harrastusmahdollisuuteen, oikeudesta kouluttautua toisin sanoen oikeudesta inhimilliseen elämään? Missä? Missä käydään keskustelua tästä? Ei ainakaan "mediaseksisillä" sivuilla! Ja nämäkin paremmin toimeen tulevat yksinhuoltajat saattavat olla sellaisia joiden lapsista osa vaatii koko aikaista hoitoa kotona ja osin sairaalahoitoa, vaikka ei olsikaan niin keneltä tämä on pois? Ei ainakaan minulta, elän itse perhesuhteessa ja saan työmarkkinatukea nettona 187 euroa koska mieheni saa palkkatuloa 1700 euroa/kk, tämä harkinnanvaraisuus astuu perheemme kohdalla voimaan helmikuusta lähtien.Minulle se tietää sitä että haaveilemani lisäkoulutus joka mahdollistaisi lisäpisteitä syksyllä hakemaani koulutuspaikkaan on osaltani täysin ylitsepääsemätön(200e), meillä ei ole varaa siihen!"Tulojeni" eli työmarkkinatuki ollessa vielä 466e, pärjäsimme joten kuten, sinnittelimme. Tästä eteenpäin joudumme hakemaan toimeentulotukea, joka normien mukaan ei meidän kohdalla auta meitä lainkaan koska harkinnanvaraisuutta ei ole tässä kunnassa tapana käyttää kuin sain karvaasti kokea. Onneksi seurakunnalta saimme 60 e, jolla saimme haettua välttämättömät mitä tarvitsimme, tosin jouduimme kokemaan sen miltä tuntuu hakea lapulla ruokaa ja kuinka kaupan kassat ottivat kaiken irti siitä nöyryytyksestä minkä pystyivät meille "lapun" ansiosta järjestämään! Nälkä kuitenkin siirtyi! Tämä on "hyvinvointivaltion" todellisuutta nyky Suomessa. Tiedän että paljon, paljon huonomminkin toimeentulevia on, kuka vain pitäisi heidän puoliaan, olisitko se sinä Jyrki Katainen, epäilen uskoa!!!