maanantai 1. lokakuuta 2007

Palkankorotukset eivät ole investointien siirron syy

Järvenpään ensi vuoden talousarvion valmistelusta on laskettu liikkeelle legenda, joka on ilmiselvä uutisankka. Täytenä totuutena väitetään, että kunta-alan palkkaratkaisu aiheuttaa tälle vuodelle päätettyjen investointien siirtymisen. Tosiasia on kuitenkin se, että esimerkiksi Saunakallion koulun peruskorjausta ja laajennusta ei aloitettu keväällä, kuten piti. Lykkäyspäätös on siis tehty paljon ennen kuin on voinut olla tietoa palkkaratkaisujen suuruudesta. Sopii epäillä oliko sitä tarkoituskaan aloittaa tänä vuonna, vai oliko sekin vain eduskuntavaalitäky.

Kuntien työntekijät ja erityisesti tehyläiset pyritään syyllistämään kuntien talouden ahdingosta. Eduskuntapuolueet lupasivat vaalien alla Kokoomuksen johdolla korottaa julkisen sektorin hoitohenkilökunnan peruskuukausipalkkoja konkreettisesti 500 eurolla. Tämä vaalilupaus on täytettävä ja valtion osallistuttava sen kustannuksiin täysimääräisesti. Esillä ollut 150 miljoonaa riittää vain 30-50 euron korotuksiin.

Kuntien työntekijöiden syyllistäjät jättävät myös ottamatta huomioon sen, että valtion ensi vuodelle tehdyssä budjettiesityksessä on leikattu sosiaali- ja terveys- sekä koulutoimen kuntien valtionosuuksia yhteensä 480 miljoonalla eurolla.

He jättävät ottamatta huomioon myös sen, että menossa olevalla työehtosopimuskierroksella palkat tulevat nousemaan ensi vuonna lähes alalla kuin alalla yli 5 prosenttia. Valtio ja kunnat saavat kaikista palkkojen korotuksista tulo- ja välillisinä veroina noin puolet. Kunnallisverotuksen kautta kunnat saavat keskimäärin 15 prosenttia kaikkien työssäkäyvien palkankorotuksista.

Valtion budjettiesitys on laadittu 2 miljardia euroa ylijäämäiseksi. Rahasta ei siis ole pula. Hoitajat ansaitsevat kaiken tuen palkkavaatimuksilleen. Se on pitkällä tähtäimellä kuntien ja kuntalaisten etu.

Ei kommentteja: