keskiviikko 22. lokakuuta 2008

5000 opiskelijalla 4 terveydenhoitajaa Järvenpäässä

Keski-Uudenmaan terveydenhoitajien ammattiyhdistys järjesti 21.10. Järvenpäässä vaalikeskustelun, jossa käsiteltiin neuvoloiden, koulujen ja opiskelijoiden terveydenhuollon tilannetta. Alan ammattilaiset kertoivat, että kaikissa näissä on työvoimavaje, joka johtuu alibudjetoinnista.
Neuvolat toimivat vajaamiehityksellä ja jonot muun muassa terapeuteille ovat todella pitkät. Terveydenhoitajille ei jää riittävästi aikaa perheiden ohjaamiseen ja neuvontaa. Nyt suunnitellaan seulontojen vähentämistä.
Kouluterveydenhuollossa tilanne on vähintään yhtä huono. Terveydenhoitajia ei ole lähellekään suositusten edellyttämää määrää ja koulupsykologeja ja – kuraattoreita ei monissa kouluissa ole ollenkaan.
Heikoin tilanne on opiskelijoiden terveydenhuollossa. Järvenpäässä on eri oppilaitoksissa 5000 opiskelijaa, joiden terveydentilasta huolehtii vain neljä hoitajaa. Terveydenhoitajien jaksaminen on jo kyseenalaista.
Samaan aikaan kaupunginhallitus suunnittelee sosiaali- ja terveystoimeen lisää supistuksia ja muun muassa 40 työntekijän vähentämistä. Tähän tähtäävän budjettiraamin on kaupunginhallitus antanut lautakunnille sitovana tavoitteena. Allekirjoittanut osallistui varajäsenen ominaisuudessa siihen kaupunginhallituksen kokoukseen, jossa budjettiraamista päätettiin ja esitti siihen eriävän mielipiteen ainoana kokoukseen osallistuneista.
Sosiaali- ja terveyslautakunnassa SKP on esittänyt määrärahojen ja resurssien lisäämistä lasten ja nuorten terveydenhuoltoon ja koko toimialan budjettiin, mutta Kokoomuksen, keskusta, Sdp:n, vihreitten, ja Järvenpää 2000-liikkeen edustajat ovat nämä esitykset kaataneet.
Äänestäjien on syytä tarkkailla mitä vaalilupauksia nyt annetaan ja miten ne ovat sopusoinnussa tekojen kanssa – tai eivät ole.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Tilanne ko.aiheesta (vieressä) on todella huolestuttava kuten moni muukin kunnan palveluja koskevat asiat.Nyt kun eilen katsoin suurta vaalikeskustelua TV:ssä,kaikki puhuivat ja vaativat lisäresursseja nuorille ja lapsiperheille;etupäässä sos.demokraatit ja kristilliset ja vasemmistoliitto. On ikävä kuulla ,että valtuustossa toimitaan aivan päinvastoin kuin pitäisi.Kysynkin,mitä mielestäsi nyt kannattaisi tehdä ja onko mitään tehtävissä,jotta saisi nämä valtuustoihmiset tajuamaan ,miten pitäisi toimia.Tulevaisuus todella huolestuttaa,kun itsekin on pian jäämässä eläkkeelle jne..
Voimia sinulle valtuustotyöhösi joka tapauksessa!
Parhain terveisin
e-mail:leila.ylisela@kolumbus.fi