torstai 9. lokakuuta 2008

Tuliko Kiljavan sairaalasta taloudellinen katastrofi?

Keski-Uusimaa-lehti kertoi 8.10.08 numerossaan Kiljavan sairaalan nykytilanteesta tavalla, joka jätti ilmaan ainakin vahvan epäilyn, että hanke on muodostumassa pahaksi taloudelliseksi ongelmaksi, ellei peräti katastrofiksi. Justusta kävi selväksi, ettei päättäjillä välttämättä ollut hankkeesta kaikkea eikä oikeaa tietoa päätöksiä tehtäessä. Tuusulan kunnanjohtajalle ei vieläkään ole selvinnyt miksi asiassa päätettiin kuten päätettiin. Järvenpään kaupunginjohtaja kertoo, että kaupunki lähti hankkeeseen mukaan siksi, että saatiin oman terveystalon rakentamista lykättyä, joka on varmaan uutinen useimmille päättäjille. Taitaa tulla todella kallista lykkäämistä.

Allekirjoittanut vastusti kallispalkkaisen konsultin Kiljavan sairaalahankkeelle rakentamaa mallia. Pidin sitä liian kalliina ja vain palvelujen yksityistämistä tavoittelevana hankkeena. Perusteluni näyttävät toteutuvan runsain mitoin.

Kunnat joutuvat maksamaan potilasmaksuina palvelut tuottavalle Med One Oy:lle erittäin korkeat hoitotaksat, ateriamaksut ja kiinteistökulut sekä lisämaksun, jolla maksetaan sairaalayhtiölle kiinteistön remontin lainalyhennyksiä ja korkokuluja. Pelkästään kiinteistökuluina Med One Oy perii 105 euroa vuorokaudelta potilasta kohden. Useimmissa hotelleissa voi kahden hengen huoneessa asua alle 100 euron vuorokausihinnalla. Hotellihintaan kuuluu aamiainen ja monia muita palveluja, joita Kiljavan sairaalan kiinteistökuluihin ei kuulu. Kiljavan sairaalan palvelutuottaja selvästi rahastaa kuntia.

Kun otetaan huomioon kuntien terveydenhuollon ammattilaisten antamat lausunnot, joiden perusteella koko Kiljavan sairaalahanke on ollut kutakuinkin tarpeeton, on katastrofin ainekset paljastumassa koko laajuudessaan.

Asia ei ole niin vanha, etteikö sitä voi ottaa kriittiseen tarkasteluun. Mennyt ei ole mennyttä. Kiljavan sairaalahanke on otettava uuteen käsittelyyn ja pelastettava mitä pelastettavissa on. Ensimmäiseksi sieltä on häädettävä sairaalaa bisneskoneenaan pitävä yksityinen lääkärifirma

1 kommentti:

Ylläpitäjä: kirjoitti...

Hei,

Tervetuloa vaalikeskustelua käymään myös tuonne Uuden Suomen puolelle:

http://arsi.blogit.uusisuomi.fi/