maanantai 24. syyskuuta 2007

Alibudjetointi uhkaa palveluja

Tänään olen valmistautunut Järvenpään kaupunginvaltuuston kokoukseen, jossa käydään ensivuoden budjetin lähetekeskustelu. Sekavanoloisesta virkamiesten valmistelusta ja hallintokuntien esityksistä ei saa kovinkaan tarkkaa käsitystä tilanteesta puhumattakaan tulevista tarpeista. Vertailut edellisiin talousarvioihin paljastaa kuitenkin sen, että raamit on vedetty tiukalle ja palvelujen karsimista esitetään monissa paikoissa.

Alimitoitetut raamit ovatkin johtavien virkamiesten ja kaupunginhallituksen väline, jolla hallintokunnat pakotetaan palvelujen karsimiseen. Näyttää siltä, että näille raameille ei ole oikeasti mitään asiallisia perusteita. Erityisesti tämä koskee suurinta hallinnonalaa, eli sosiaali- ja terveystointa. Jo useampana vuotena peräkkäin on sosiaali- ja terveystoimen budjetti ollut alimitoitettu ja valtuusto on tehnyt päätöksiä melko mittavistakin lisäbudjeteista. Nyt sosiaali- ja terveyslautakunnassa on kyseenalaistettu kaupunginhallituksen raamit ja vaadittu lisää rahaa palvelujen ylläpitämiseen ja kehittämiseen.

Kaupunginhallituksen raameissa ei ole riittävällä tavalla otettu huomioon jo tähän menessä sovittujen työehtosopimusten kustannusvaikutuksia puhumattakaan, että olisi ennakoitu terveydenhoitoalan mahdolliset ja todennäköiset palkkojen korotukset.

Aionkin esittää puheenvuorossani lisää määrärahoja ensi vuoden talousarvioon.

Alibudjetoinnin lisäksi kaupungin johtavat virkamiehet pelaavat taskulaskinpeliään investoinneilla. On ihan pakko kysyä, että mitä virkaa ja merkitystä on valtuuston päätöksillä, jos loppuvuodesta -niin kuin nyt näyttää tapahtuvan - talousarviossa päätettyjä investointeja lykätään vuodella tai useammalla eteenpäin. Mukana on muun muassa Saunakallion koulun peruskorjaus ja laajennus, johon budjetoitiin tälle vuodelle yli 2 miljoonaa euroa ja jonka piti alkaa viime keväänä.

Kaupungin johtoeliitti näytää rakentavan itselleen pelivaraa kahta kautta - pakottamalla alibudjetoinninnilla karsimaan palveluja ja leikaamalla jo päätettyjä investointeja jäkikäteen. Valtuutetut ovat oikeutetusti turhautuneita tähän menoon. Heitä ei enää käytetä pelkästään kumileimasimina, vaan heillä pyyhitään päytää mennen tullen.

Ei kommentteja: