keskiviikko 19. syyskuuta 2007

Osakuntaliitokselle ei ole perusteitaSelvitysmies Jussi-Pekka Alasen esitys Tuusulan alueiden liittämisestä Järvenpään ja Keravan kaupunkeihin saa nyt paljon julkisuutta. On menossa niin sanottu hypettämisvaihe, jolla pyritään luomaan hankkeelle myönteistä ilmapiiriä ja suoranaista toteutumisen väistämättömyyden tunnelmaa. Alanen itse totesi, että 1/3 esityksestä on faktaa ja 2/3 psykologiaa. Järkeviä perusteita sille on erittäin vaikea nähdä.

Allekirjoittaneenkin nimi on mainittu hankkeen raportissa eräänä johtoryhmän jäsenenä. Osallistuin yhteen tilaisuuteen edesmenneen Ilkka Järvisen varamiehenä. Kyseisessä tilaisuudessa ilmoitin eriävän mielipiteen hankkeesta ja olen sitä vastaan edelleen. Itse asiassa hankkeen ympärillä menossa oleva propagandakampanja saa epäilemään sitä entistäkin enemmän.

Alasen esityksen perusajatus on se, että Tuusulan alueiden kaappaaminen palvelee pääkaupunkiseudun ja niin kutsutun metropolin rakentamisen tarpeita. Tämä ajatus on ylhäältä annettu ja liittyy hallituksen ajamiin kuntahankkeisiin, joiden pääidea on suurten yksiköiden ja kuntien synnyttäminen. Suurten yksiköiden ja jopa metropolin väitetään olevan ainoa ratkaisu palvelujen turvaamiseksi. Tästä ei ole mitään faktaa eikä todisteita. Päinvastoin, kaikki kokemukset suurista yksiköistä puhuvat niiden tehottomuudesta, epädemokraattisuudesta ja markkinaehtoisuudesta.

Maailmalla on paljon metropoleja, joista yhtään ainoata ei ole sellaista, jossa lähtökohtana olisi ihmisten edut. Ne ovat bisnesmaailman temppeleitä. Kaikkien metropolien kääntöpuolena ovat slummit ja äärimmäinen kurjuus. Tätäkö halutaan myös Suomeen? Alaselta ja muilta hankkeen ajomiehiltä jää vastaamatta siihen arkipäiväiseen kysymykseen, että mitä varten valtaosa suomalaisista pitäisi asuttaa ns. pääkaupunkiseudulle?

Hankkeen kytkeytyminen pääkaupunkiseudun ja metropolialueen rakentamiseen, nostaa todellakin esiin sen kysymyksen, että kenen intressiä tässä nyt oikeasti ajetaan. Helsingin rosvoretki Siposeen on nyttemmin paljastunut kaupungin omissakin suunnitelmissa hankkeeksi, jolla ajetaan rakennusyhtiöiden pyrkimystä saada laajoja alueita yksinoikeudella haltuunsa ja rakennettavaksi. Kaavailut rakentaa Ristikydön alueelle 20 000 asukkaan ja Purolaan 6000 asukkaan kokonaisuus pistää epäilemään vastaavien hankkeitten olemassaoloa.

Järvenpään ja Keravan kaupunkien eliitillä on ihan ikiomat perusteensa kaappaushankkeelle. Heidän mielestään kaupungit tarvitsevat lisää elintilaa. He ovat ylentäneet itsensä arjalaiseen rotuun, jolla on mielestään hallussaan oikeat ajatukset ja välineet kuntapolitiikan toteuttamiseen. Tämä oikeuttaa elintilan laajentamisen ja Tuusulan elintilan kaventamisen.
Alasen eikä Järvenpään ja Keravan johtajien selvityksissä ole pantu mitään painoa sille realiteetille, että kaupunkien nykyisille asukkaille tulee todella kalliiksi kymmenien tuhansien uusien asukkaitten palveluvarustuksen rakentaminen. Missään tapauksessa niitä hommia eivät markkinavoimat ja bisnestahot tule hoitamaan. Järvenpäässä pitää laittaa Jampan kohta 40 vuotta rempallaan olleet ja Nummenkylän sekä muiden reuna-alueiden palvelut kuntoon ennekuin ryhdytään haalimaan lisää tehtäviä.

1 kommentti:

Satu kirjoitti...

Enpäs ole tullut ajatelleeksi, että kuntaliitoksistakin voi kirjoittaa näin värikkäästi.

Täällä Jkl:ssä maalaiskunnan kepujen (ja JKl:n ja maalaiskunnan liitosta valmistelevan ohjausryhmän jäsen) Jouko Asikainen totesi eilen Keskisuomalaisessa, että turha sitä on mitään kuntalaisille tiedottaa liitoksesta ennen kuin on päätökset tehty. Kuntalaisethan voisivat nostaa metelin, jos tietäisivät vaikka terveysasemien ja koulujen lakkautuksista etukäteen!

Olipa niin laittamattoman suoraan sanottu, että jopa sanomalehti Keskisuomalainenkin on esittänyt kriittisiä äänenpainoja. Itsekin vähän ajattelen, että kun tällaista sytykettä oikein tyrkyttämällä tyrkytetään, niin on han siihen raavittava tulta...

Tuota blogin taustaväriä ehkä kannattaisi miettiä uudestaan. Heikkonäköiselle vanhusväestölle tuo musta tausta on vaikea.